Χριστουγεννιάτικος κορμός αμυγδάλου
To My-City.gr προτείνει Χριστουγεννιάτικο κορμό αμυγδάλου
Υλικά για τη βάση
- 4 κρόκοι αυγών
- 4 ασπράδια αυγών
- 120 γρ. ζάχαρη
- 120 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
Υλικά για την κρέμα
- 2 αυγά
- 2 κρόκοι αυγών
- 750 γρ. γάλα
- 100 γρ. ζάχαρη
- 60 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. αμύγδαλο
- 30 γρ. λικέρ Amaretto
- λίγο αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο για επικάλυψη
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τα 90 γρ. από τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να διογκωθεί και να ασπρίσει. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη. Ρίχνουμε τη μισή από τη μαρέγκα στο μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ανακατεύουμε ξανά. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά. Στρώνουμε σε ένα ταψί διαστάσεων 25 x 40 εκ. αντικολλητικό χαρτί ή μία επιφάνεια σιλικόνης. Απλώνουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180οC για 12-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Διατηρούμε το μείγμα στο ψυγείο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, τη σκόνη αυγδάλου και τα αβγά και ανακατεύουμε. Όταν το γάλα πάρει βράση, ρίχνουμε το 1/3 του στο μείγμα των αβγών, ανακατεύουμε και επαναφέρουμε στο μείγμα γάλακτος. Ανακατεύουμε συνέχεια έως ότου η κρέμα δέσει. Όταν αρχίσει να κοχλάζει, αποσύρουμε και μεταφέρουμε σε άλλο μπολ. Προσθέτουμε το Amaretto. Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία και συναρμολογούμε. Σε μπολ κρατάμε λίγη από την κρέμα για να καλύψουμε εξωτερικά τον κορμό.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Απλώνουμε την κρέμα πάνω στη βάση και ρολάρουμε με τη βοήθεια ενός αντικολλητικού χαρτιού σε σφιχτό ρολό. Σφίγγουμε τις άκρες όσο μπορούμε. Αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να σφίξει. Ξετυλίγουμε από το αντικολλητικό χαρτί και καλύπτουμε τον κορμό με την κρέμα που είχαμε κρατήσει. Καλύπτουμε με το καβουρδισμένο αμύγδαλο.
Πηγή: steliosparliaros.gr