Χριστουγεννιάτικο χωριό
Το My-City.gr σας παρουσιάζει πως να φτιάξετε το δικό σας χριστουγεννιάτικο χωριό
Υλικά για το γλάσο (Royal icing)
- 150 γρ. ασπράδι αυγού, σε θερμοκρασία ψυγείου
- 900 γρ. ζάχαρη άχνη
- 5 σταγόνες χυμό λεμονιού
- 3 κ.σ. νερό
Υλικά για τα μπισκότα
- 400 γρ. βούτυρο αγελάδας, κρύο, κομμένο σε κομμάτια
- 400 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
- 120 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 760 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.γ. κανέλα
- 2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κ.γ. κακουλέ (καρδάμωμα), κοπανισμένο σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
Εκτέλεση
Γλάσο (Royal icing)
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα ασπράδια, τη ζάχαρη άχνη και το λεμόνι και τα χτυπάμε με το φτερό στην πιο χαμηλή ταχύτητα για 10 λεπτά μέχρι να γίνει μια πυκνή, άσπρη κρέμα. Κρατάμε το ¼ από τη συνολική ποσότητα του royal icing για να το χρησιμοποιήσουμε για το κόλλημα των μπισκότων. Το υπόλοιπο το χτυπάμε στο μίξερ προσθέτοντας σιγά-σιγά το νερό, μέχρι να δούμε ότι γίνεται ένα ρευστό αλλά όχι αραιό γλάσο. Μπορούμε να δοκιμάσουμε αν είναι καλή η πυκνότητα ρίχνοντας λίγο στον πάγκο: πρέπει να απλώνει ομοιόμορφα και να μη σχηματίζονται μύτες. Βάζουμε το γλάσο που προορίζεται για κόλλημα σε ένα κορνέ με πολύ στενό στόμιο και το γλάσο που προορίζεται για διακόσμηση σε ένα κορνέ με φαρδιά μύτη.
Μπισκότα
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη και μόλις αφρατέψουν ρίχνουμε το γάλα. Ανακατεύουμε για λίγο ακόμα και προσθέτουμε με τη σειρά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, την αμυγδαλόσκονη, το αλάτι και τα αρωματικά. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
Για την κατασκευή του χωριού (επιμέρους κομμάτια, ψήσιμο και συναρμολόγηση) δείτε τη διαδικασία βήμα-βήμα.
1. Παίρνουμε ένα μέρος από τη ζύμη και το βάζουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας (ή νάιλον) για να μην κολλάει.
2. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 0,5 εκ.
3. Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα (ή το νάιλον) και κόβουμε το φύλλο ζύμης σε τετράγωνο με διαστάσεις περίπου 30 x 30 εκ. Αυτό θα γίνει το μπισκότο-βάση πάνω στο οποίο θα μπουν τα σπιτάκια. Το μεταφέρουμε μαζί με την κάτω λαδόκολλα πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου.
4. Σε ένα χαρτόνι σχεδιάζουμε ένα σπιτάκι με διαστάσεις περίπου 9 x 17 εκ. (μετράμε το ύψος ακριβώς εκεί όπου περνάει ο κεντρικός άξονας). Σχεδιάζουμε και ένα μικρότερο σπιτάκι με διαστάσεις περίπου 6 x 11 εκ. Το κόβουμε γύρω-γύρω, και έχουμε έτοιμα τα πατρόν για τα μπισκότα σε σχήμα σπιτιού.
5. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε λεπτό φύλλο (με τον ίδιο τρόπο που αναφέραμε και πριν) και με τη βοήθεια των πατρόν κόβουμε περίπου 3 μεγάλα σπιτάκια και 5 μικρά. Τα μεταφέρουμε προσεκτικά πάνω σε λαδόκολλα ή επιφάνεια σιλικόνης.
6. Κόβουμε πόρτες, παράθυρα ή και μικρούς φεγγίτες με κοφτερό μαχαιράκι ή μικρά κουπ πατ.
Πηγή: parliaros.gr