Πώς ο καφές σου κάνει καλό;
H διεγερτική του δράση είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο
μυαλό όταν σκεφτόμαστε τον καφέ. Όμως, ο καφές προσφέρει και πολλά άλλα οφέλη στον οργανισμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα ωφέλιμος για την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, καρκίνο του ήπατος και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Καφές για καλή υγεία
• Η κατανάλωση 4-6 φλιτζανιών καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, συμπεριλαμβανομένου και του διαβήτη τύπου 2.
• Πληθώρα μελετών έχουν αποδείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι της νόσου του Πάρκινσον, ενώ συμβάλλει στη βελτίωση των κινήσεων σε ήδη πάσχοντες ασθενείς.
• Ισχυρά δεδομένα υπάρχουν για τον καρκίνο του ήπατος που καταλήγουν στο ότι η πρόσληψη καφέ πιθανόν να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά και άλλων παθήσεων του ήπατος, όπως η λιπώδης διήθηση.
• Η κατανάλωση καφέ προσφέρει όφελος στην καρδιαγγειακή υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης.
• Φυσικά, γνωστή είναι η διεγερτική επίδραση του καφέ, η οποία οφείλεται στην ικανότητα της καφεΐνης να ενισχύει τη νοητική απόδοση, που περιλαμβάνει ενίσχυση της εγρήγορσης, της αντίληψης, της μνήμης και της διάθεσης.
Σύμμαχος στην άσκηση
Πολλοί ασκούμενοι καταναλώνουν καφέ για ενίσχυση της δύναμης και της αντοχής
τους. Μια ανασκόπηση στο International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism έδειξε ότι οι ενώσεις του καφέ μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου, ενώ η κατανάλωσή του μπορεί να βοηθά και στην αποκατάσταση της μυϊκής δύναμης μετά την προπόνηση. Τέλος, οι
πολυφαινόλες που περιέχει ο καφές συμβάλλουν στην αποκατάσταση από κάποιον τραυματισμό κατά την άσκηση.
Συστατικά που τον κάνουν μοναδικό
Οι ευεργετικές του ιδιότητες φαίνεται να αποδίδονται στο σύνολο του ροφήματος
και στη συνεργιστική δράση όλων των συστατικών του. Παρ’ όλα αυτά, ο καφές περιέχει μια πληθώρα αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών οι οποίες έχει αποδειχτεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη διαφόρων νοσημάτων. Ταυτόχρονα, σπουδαία και επαρκώς τεκμηριωμένη είναι και η επίδραση της καφεΐνης σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού.
Έχει θερμίδες;
Ο καφές από μόνος του είναι ένα ρόφημα πολύ χαμηλό σε θερμίδες. Συγκεκριμένα, περιέχει περίπου 2 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Το θερμιδικό του περιεχόμενο, όμως, μπορεί να αυξηθεί σημαντικά αν προσθέσεις ζάχαρη, σιρόπι, γάλα ή κρέμα. Έτσι, ένας μέτριος καπουτσίνο με αφρόγαλα μπορεί να φτάσει τις 90-100 θερμίδες, ένα ρόφημα σοκολάτας με καφέ τις 300, ενώ ένας καφές με κρέμα τις 420 θερμίδες.
Αρνητικές επιπτώσεις
Δεν έχουν όλοι την ίδια ευαισθησία στην καφεΐνη. Η υπερβολική κατανάλωση
καφέ μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως άγχος, διαταραχές στον ύπνο και ταχυκαρδία. Εάν δεν είσαι έγκυος, μπορείς να καταναλώσεις με ασφάλεια έως 400 mg καφεΐνη την ημέρα (2-4 φλιτζάνια, ανάλογα το είδος
του καφέ). Για παράδειγμα, ένας μονός εσπρέσο περιέχει κατά μέσο όρο 96 mg καφεΐνη, ένας ελληνικός 50-60 mg, ενώ ο καφές φίλτρου 95 mg ανά φλιτζάνι. Εάν είσαι έγκυος, θα πρέπει να αποφεύγεις την πρόσληψη καφεΐνης (<200 mg), καθώς έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αποβολής και χαμηλό βάρος του
εμβρύου.
Εάν πάσχεις από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κατανάλωσέ τον με μέτρο, καθώς μπορεί να επιφέρει επιδείνωση των συμπτωμάτων. Φαίνεται ότι κάποιες ενώσεις του καφέ διεγείρουν την έκκριση των γαστρικών υγρών, ενώ η καφεΐνη ίσως να επηρεάζει τη σύσπαση των μυών του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα, με αποτέλεσμα την παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών και τη δημιουργία του αισθήματος καούρας. Τέλος, ανησυχία εκφράζεται για την περιεκτικότητα του καφέ σε μυκοτοξίνες και ακρυλαμύδιο, χωρίς να εντοπίζονται συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από αυτές που ορίζονται ως ασφαλείς για την ανθρώπινη υγεία.
Πηγή: shape.gr