Πίτα με βλήτα
Το My-City.gr προτείνει για πρωινό Πίτα με βλήτα
Υλικά
- 1 κιλό βλήτα, καθαρισμένα
- 3 μέτρια κολοκύθια, τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. γραβιέρα
- 1 αυγό, medium
- ¼ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- ½ ματσάκι δυόσμος, ψιλοκομμένος
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- 5 χωριάτικα φύλλα ολικής
- Μαυροσούσαμο για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.Βάζουμε τα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τα πιέζουμε λίγο. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά για περίπου 5-10 λεπτά.Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα με αρκετό νερό σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να πάρει μια βράση. Παράλληλα, γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ, με αρκετό νερό και λίγα παγάκια και το αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να το χρειαστούμε.Μόλις βράσει το νερό, προσθέτουμε τα βλήτα, και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι πάρα πολύ – να κρατάνε λίγο γιατί θα ψηθούν και στο φούρνο. Μόλις είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα, και τα βάζουμε στο μπολ με τον πάγο για να κρυώσουν.Μόλις κρυώσουν, τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Μόλις στραγγίξουν, τα τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας και με ένα μαχαίρι, τα χοντροκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα κολοκύθια, το κρεμμύδι, τη γραβιέρα, το αυγό, το μαϊντανό και τον δυόσμο.
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, φορώντας γάντια μιας χρήση.Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. Τοποθετούμε μέσα ένα φύλλο, το λαδώνουμε, τοποθετούμε από πάνω, άλλο ένα φύλλο σταυρωτά και το λαδώνουμε και αυτό.‘Επειτα, στρώνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα από τη γέμιση. Τοποθετούμε ένα ακόμα φύλλο και στρώνουμε την υπόλοιπη γέμιση από πάνω. Καλύπτουμε με ακόμα δύο φύλλα, σταυρωτά, λαδώνοντας και τα δύο.Με ένα ψαλίδι, κόβουμε τα φύλλα που προεξέχουν, αφήνοντας όμως λίγο για να μπορούμε να τα γυρίσουμε προς τα μέσα. Λαδώνουμε το πάνω φύλλο και γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν.Χαράζουμε με ένα ίσιο μαχαίρι σε τρίγωνα κομμάτια, πασπαλίζουμε με μαυροσούσαμο και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να χρυσαφίσει η πίτα.Μόλις είναι έτοιμη η πίτα με βλήτα, αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Πηγή: giorgostsoulis.com