Κοζανίτικα κεφτεδάκια
To My-City.gr σας παρουσιάζει Κοζανίτικα κεφτεδάκια
Υλικά
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 αυγά, μέτρια
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 8 φύλλα φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Υλικά για την σάλτσα
- 2 μεγάλα λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- Ελαιόλαδο
- 2 κ.σ πελτέ ντομάτας
- 500 ml ζωμό λαχανικών
- 1 κ.σ. μέλι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Για τα Κοζανίτικα κεφτεδάκια: Σε ένα μπολ, προσθέτουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να δημιουργήσουμε ένα εύπλαστο, ομοιόμορφο μείγμα.Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο, για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει και να βγουν όλα τα αρώματα.Έπειτα, πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια των 35-40 γρ.
Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε ηλιέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε, μέχρι να χρυσαφίσουν ελαφριά.Χρησιμοποιώντας μία τρυπητή κουτάλα, τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν.
Για την σάλτσα: Τοποθετούμε ένα άλλο κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε μερικές κουταλιές από το λάδι που τηγανίσαμε τα κεφτεδάκια. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να χρυσαφίζουν.Προσθέτουμε τον πελτέ ,ανακατεύουμε και τον σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Μετά, προσθέτουμε τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και τον αφήνουμε 2 λεπτά, να πάρει μία βράση και να δέσει λίγο η σάλτσα.Προσθέτουμε το μέλι και τα κεφτεδάκια στη σάλτσα. Ανακατεύουμε, μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά και σερβίρουμε.
Πηγή: giorgostsoulis.com