Croquembouche – Πυραμίδα από σου
To My-City.gr σας παρουσιάζει Croquembouche – Πυραμίδα από σου
Υλικά
Για τα choux (σου)
- 125 ml νερό
- 125 ml γάλα, 3,5%
- 100 γρ. βούτυρο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 4 αβγά, + έξτρα 1 για άλειμμα
Για την κρέμα πατισερί
- 6 κρόκους
- 125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 40 γρ. κορν φλάουρ
- 500 ml γάλα
- 1 λοβό βανίλιας
- 180 γρ. κουβερτούρα λευκή
Για την κρέμα σαντιγί
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Για σερβίρισμα
- 200 γρ. κουβερτούρα
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, για να φτιάξουμε καραμέλα
Εκτέλεση
Μια γλυκιά πυραμίδα από γλυκά σου! Γλυκό που παίρνει λίγο χρόνο για να γίνει αλλά είναι τόσο εντυπωσιακό… μπορείτε να το σερβίρετε σε γενέθλια ή σε κάποιο πάρτυ!
Για τα choux
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C, στον αέρα.
Βάζουμε το γάλα, το νερό, το βούτυρο, αλάτι και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα για να βράσουν. Ρίχνουμε όλο το αλεύρι εκτός φωτιάς και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και ξανά βάζουμε στην φωτιά για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη στο μίξερ και αφού τη δουλέψουμε μόνη της για 2 λεπτά ξεκινάμε να προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα κορνέ και σε ταψιά με λαδόκολλα ‘κόβουμε’ σουδάκια. Αν δεν έχουμε κορνέ αφήνουμε κουταλιές από το μείγμα πάνω στη λαδόκολλα.
Αλείφουμε με αυγό αραιωμένο με νερό τα σου μας. Ψήνουμε στον φούρνο.
Καλό είναι να αφήσουμε τα σου μέσα στον φούρνο αφού τον έχουμε σβήσει και με μισάνοιχτη την πόρτα του ώστε να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά και να γίνουν τραγανά.
Για την κρέμα πατισερί
Βάζουμε τη μισή ζάχαρη μαζί με το γάλα και το σιρόπι βανίλιας στην φωτιά. Το αφήνουμε να βράσει.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε γρήγορα. (Σε περίπτωση που το μείγμα θέλει περισσότερη υγρασία, προσθέτουμε λίγο γάλα).
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το καυτό γάλα στους κρόκους, ανακατεύοντας παράλληλα.
Ρίχνουμε εκτός φωτιάς και τη λευκή σοκολάτα σε κομμάτια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Αδειάζουμε την πατισερί σε ένα μπολάκι, κλείνουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Όταν κρυώσει καλά η πατισερί ανακατεύουμε με την κρέμα που έχουμε χτυπήσει σε σαντιγί.
Για την καραμέλα
Βάζουμε σε ένα τηγάνι διαμέτρου 15 εκ. σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζουμε μέσα 2 κ.σ. από τη ζάχαρη (2 κ.σ.) . Αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. και αφήνουμε να λιώσει και αυτό. Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η καραμέλα μας.
Για το στήσιμο
Για να χτίσουμε την πυραμίδα μας βουτάμε ένα σου μέσα στην καραμέλα, αφού το έχουμε γεμίσει πρώτα με την κρέμα. (Μπορούμε να βάλουμε την κρέμα σε ένα κορνέ και να γεμίσουμε τα σου μας τρυπώντας τα ελαφρά με αυτό). Προσοχή δεν το βουτάμε ολόκληρο γιατί θέλουμε να κολλήσει λίγη καραμέλα για να κολλήσει με το υπόλοιπο και να φτιάξουμε την πυραμίδα μας.
Λιώνουμε τη σοκολάτα είτε σε μπεν μαρί 1,5-2 λεπτά είτε σε μικροκύματα και την περιχύνουμε στην πυραμίδα μας.
Πηγή: akispetretzikis.com