Καλοκαιρινή τάρτα σε τραγανή σφολιάτα
To My-City.gr σας παρουσιάζει Καλοκαιρινή τάρτα σε τραγανή σφολιάτα
Υλικά
- 1 φύλλο σφολιάτα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 μικρή τσακώνικη μελιτζάνα κομμένη σε καρέ
- 1 κολοκύθι κομμένο σε καρέ
- 2 πιπεριές κόκκινη και κίτρινη χωρίς σπόρους κομμένες σε καρέ
- λίγα κλαδάκια φρέσκο θυμάρι και ρίγανη
- 150 γραμ. ανθότυρο
- 150 γραμ. ξινομυζήθρα Πάρου
- 250 γραμ. φέτα
- 6-8 μακρόστενα κατακόκκινα ντοματίνια
- 2 αυγά
- 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 2%
- αλάτι
- πιπέρι
- διάλυμα αυγού
- πράσινη ανάμεικτη σαλάτα για το σερβίρισμα
Ξεκινάμε αυτή την αλμυρή τάρτα λαχανικών, απλώνοντας τη σφολιάτα σε βουτυρωμένη ταρτιέρα. Στρώνουμε καλά τις γωνίες και κόβουμε τα περισσεύματα. Τρυπάμε καλά όλη την επιφάνεια της ζύμης. Βάζουμε μέσα 1 κομμάτι λαδόκολλα, γεμίζουμε με βαρίδια και παγώνουμε στο ψυγείο για 20′ ή στην κατάψυξη για 10′.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC και ψήνουμε την κρύα βάση σφολιάτας για 20′. Αφαιρούμε τα βαρίδια και αλείφουμε με αυγό όλη την επιφάνεια, ώστε να την αδιαβροχοποιήσουμε. Ψήνουμε για 7-10′ ώσπου να ροδίσει ελαφρά. Τη βγάζουμε στον πάγκο (σε αυτό το στάδιο μπορούμε να την φυλάξουμε αφού κρυώσει για 2 -3 ημέρες καλυμμένη καλά με μεμβράνη κουζίνας).
Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150-160ºC.
Ετοιμάζουμε την γέμιση. Βάζουμε σε μπολ τα καρέ μελιτζάνας, κολοκυθιού και πιπεριάς, τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ρίγανη και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε μεγάλο βαθύ τηγάνι με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα για 7-8′. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα καρέ λαχανικών. Ανακατεύουμε και ψήνουμε ταυτόχρονα σε δυνατή φωτιά, ώστε να μαραθούν γρήγορα (περίπου 5′-6′).
Βάζουμε την ταρτιέρα στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Αδειάζουμε τα λαχανικά στη μισοψημένη σφολιάτα (τα στρώνουμε ομοιόμορφα ώστε σε κάθε μπουκιά να έχει απ´όλα τα λαχανικά) και πασπαλίζουμε με τα τρίμματα τυριών σε όλη την επιφάνεια.
Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση. Ακουμπάμε τα ντοματίνια με τη κομμένη πλευρά προς τα πάνω να την βλέπουμε. Χτυπάμε σε μπολ τα αβγά με το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε την τάρτα. Σκορπάμε φύλλα από φρέσκο θυμάρι και φρέσκια ρίγανη και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, στον αέρα για περίπου 35′ σε χαμηλό φούρνο, ώσπου να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια και να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
Αφήνουμε την τάρτα για 5-10′ στον πάγκο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί ώστε να κόβεται.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με πράσινη ανάμεικτη σαλάτα. Ραντίζουμε με λίγες γραμμές κρέμα βαλσαμικού.
Πηγή: argiro.gr