Πορκέτα
To My-City.gr σας παρουσιάζει για σήμερα Πορκέτα
Υλικά
- 1 κομμάτι πανσέτα χωρίς κόκαλο γύρω στα 2½ με 3 κιλά
- 2-3 σκ. σκόρδο με τη φλούδα τους
- λίγο θυμάρι
- λίγο δεντρολίβανο
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- σπάγκο ψησίματος
Εκτέλεση
Για να δώσουμε μεγαλύτερη επιφάνεια στην πορκέτα ώστε να τυλίξουμε σε ρολό, ακουμπάμε το χοιρινό με το δέρμα στον πάγκο και με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε την επιφάνεια του κρέατος ώστε να μεγαλώσει.
Δηλαδή, Aνοίγουμε την χοιρινή πανσέτα με κοφτερό μαχαίρι σαν βιβλίο για μεγαλώσει η επιφάνεια. Αναποδογυρίζουμε το κρέας ώστε να βλέπουμε την πλευρά του δέρματος.
Χαράζουμε την πλευρά του δέρματος σε ρόμβους και την αναποδογυρίζουμε ώστε να βλέπουμε το εσωτερικό της (κόκκινο κρέας).
Η πορκέτα είναι έτοιμη για γέμισμα.Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο το χοιρινό.Προσθέτουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι και αλείφουμε μέσα και έξω.
Σε όλη την επιφάνεια προσθέτουμε λίγο θυμάρι και λίγο δεντρολίβανο καθώς και τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες. Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό την πορκέτα. Δένουμε με σπάγκο σε 5-6 σημεία ανά 4 εκ. Ακουμπάμε την πορκέτα πάνω σε σχάρα που έχουμε τοποθετήσει από κάτω ένα ταψί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ºC στις αντιστάσεις.Βάζουμε στο φούρνο το κρέας και αμέσως χαμηλώνουμε στους 170ºC. Ψήνουμε για 3 ώρες.
Δυναμώνουμε το φούρνο στους 200ºC για να καραμελώσει εξωτερικά το δέρμα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά.Αφού ψηθεί αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 20′, ακουμπώντας μια λαδόκολλα στην επιφάνεια για να ξεκουραστεί το κρέας.Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με πατάτες φούρνου και σαλάτα.
Πηγή: argiro.gr