Φαγητό
Χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο
Υλικά
- 1 κιλό κρέας χοιρινό
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, τριμμένα
- 1 ½ κιλό σέλινο ή σελινόριζες ή και τα δύο
- αλατοπίπερο
Για το αυγολέμονο
- 2 κρόκους και 1 ασπράδι αβγού
- 1/2 ποτηράκι χυμό λεμονιού
-
1 κοφτή κουταλιά κορν-φλάουρ (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Το χοιρινό κρέας κυριαρχούσε στις διατροφικές συνήθειες των Λημνιών.
Κάθε οικογένεια μεγάλωνε τουλάχιστον ένα “”γουρτζέλ”” (γουρούνι), που το έσφαζαν την άλλη μέρα των Χριστουγέννων.
Για να το διατηρήσουν έκαναν το κρέας καβουρμά και έβαζαν τα κόκαλα στο αλάτι. Και τα δύο τα μαγείρευαν με ζυμαρικά, όσπρια και ζαρζαβατικά.
Οι πιο προκομένες νοικοκυρές έκαναν και λουκάνικα, που τα τηγάνιζαν μ’ αυγά.
Την άνοιξη άρχιζαν να σφάζουν αρνιά για να κάνουν το γεμιστό του Πάσχα και το φρικασέ της άνοιξης.
Τα μοσχάρια ήταν λιγοστά, γι αυτό και λιγοστές είναι οι συνταγές με μοσχαρίσιο κρέας.
Συνταγή από το βιβλίο Συνταγές Λημνιακής Κουζίνας.
1.Πλένουμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε μερίδες.
2.Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε το σέλινο σε μεγάλα κομμάτια.
3.Καθαρίζουμε τις σελινόριζες, αν υπάρχουν, και τις κόβουμε σε κομμάτια.
4. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα, το αφήνουμε να ζεσταθεί και ξανθαίνουμε το κρεμμύδι.
5.Προσθέτουμε το κρέας στην κατσαρόλα και 1 ½ ποτήρι νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει.
6.Βράζουμε μπόλικο νερό και ζεματάμε το σέλινο για 5-10 λεπτά. Βγάζουμε από το νερό και στραγγίζουμε σε τρυπητό.
7.Όταν το κρέας έχει σχεδόν βράσει, προσθέτουμε το σέλινο και το αλατοπίπερο.
8.Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να ολοκληρωθεί.
9.Χτυπάμε τα αβγά, προσθέτουμε το λεμόνι, το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε το χτύπημα.
10.Σιγουρευόμαστε ότι το φαγητό μας έχει αρκετό ζουμί, αν όχι προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
11.Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά, παίρνουμε λίγο-λίγο από το ζουμί του και το προσθέτουμε στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το αυγολέμονο να έχει την επιθυμητή θερμοκρασία.
12.Το προσθέτουμε στο φαγητό μας, κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού και αν έχουμε βάλει κορν φλάουρ, το βράζουμε