Τσουχτή Μάνης
To My-City.gr σας παρουσιάζει Τσουχτή Μάνης
Υλικά
- 1 πακέτο σπαγγέτι
- 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- μπόλικη τριμμένη ξερή μυζήθρα
- 4 αυγά τηγανητά μελάτα
- πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια για την τσουχτή σε άφθονο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε.
Τηγανίζουμε τα αυγά μάτια μελάτα και τα βγάζουμε σε πιατέλα.Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια.
Αφήνουμε να κάψει το βούτυρο μέχρι να αρχίσει ο βρασμός.Βάζουμε μια πρώτη στρώση μακαρόνια στην πιατέλα και πασπαλίζουμε με 4-5 κουταλιές μυζήθρα
Αμέσως περιχύνουμε με το καυτό βούτυρο – λάδι και καίμε τα μακαρόνια στην πιατέλα.Επαναλαμβάνουμε στρώση μακαρόνια στρώση μυζήθρα και περιχύνουνε με το υπόλοιπο καμμένο βούτυρο- ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στην πιατέλα και μοιράζουμε στα πιάταΤέλος γαρνίρουμε κάθε μερίδα με ένα τηγανητό αυγό.Τρίβουμε πιπέρι και σερβίρουμε.
Τσουχτή Μάνης στην κατσαρόλα
Η τσουχτή Μάνης γίνεται και σε κατσαρόλα. Οι στρώσεις δηλαδή γίνονταν σε κατσαρόλα γιατί οι πολυμελείς οικογένειες είχαν μεγάλες ποσότητες υλικών.Στην κατσαρόλα πασπαλίζουμε με μπόλικη μυζήθρα τα καίμε με το βούτυρο – να πάρει το τυρί ξανθό χρώμα – όχι να μαυρίσει – συνεχίζουμε με τα μακαρόνια, το τυρί και το βούτυρο άλλες δυο στρώσεις.Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στη κατσαρόλα και σερβίρουμε σε πιάτα αμέσως, κάθε μερίδα με ένα τηγανητό αυγό στην κορυφή.Στις ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου αλλά και στην στερεά Ελλάδα η συνταγή λέγεται «καμμένα μακαρόνια» και σερβίρεται χωρίς αυγό.Σε πολλές περιοχές καίνε τα μακαρόνια μόνο με ελαιόλαδο και σε άλλες βάζουν μισό ελαιόλαδο και μισό φρέσκο βούτυρο.Ευχαριστούμε την Νατάσα Θεοχάρη από τον ξενώνα «Αρχοντικό Ανυφαντή» που μοιράστηκε την συνταγή της για «Τσουχτή Μάνης» μαζί μας.
Πηγή: argiro.gr