Σπανάκι ογκρατέν
Το My-City.gr προτείνει για το κυριακάτικο τραπέζι Σπανάκι ογκρατέν
Υλικά
- 1 ½ κιλό σπανάκι (πλυμένο και στραγγισμένο)
- 2 τρυφερά κρεμμύδια
- 200 γραμ. γραβιέρα
- 200 γραμ. γκούντα
- 2 ασπράδια
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για τη μπεσαμέλ
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 4 κ.σ. αλεύρι
- 1 λίτρο γάλα
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
- 2 κρόκους
- 1/2 φλ. παρμεζάνα
- λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
- λίγο άνηθο ψιλοκομένο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το ταψί
- λίγη τριμμένη φρυγανιά
- λίγο βούτυρο
Εκτέλεση
Για το σπανάκι ογκρατέν με μπεσαμέλ, ζεματάμε πρώτα το σπανάκι σε νερό που βράζει για 2-3΄. Το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα τυριά, τα ασπράδια χτυπημένα και το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.
Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε με φρυγανιά να καλυφθεί η βάση του σκεύους. Αδειάζουμε τη γέμιση. Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 35΄περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Για τη μπεσαμέλ
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλέυρι. Ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα για 2΄, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε να γίνει λεία και να πυκνώσει.
Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε το μισό τυρί.
Προσθέτουμε το σχοινόπρασο και τον άνηθο. Αδειάζουμε πάνω στη γέμιση.
Πηγή: argiro.gr