Ρεβύθια στο φούρνο
To My-City.gr προτείνει για σήμερα Ρεβύθια στο φούρνο
Υλικά
- 500 γραμ. ρεβύθια
- 4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
- 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
- 2 μικρές ντομάτες (κομμένες σε λεπτές φέτες)
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 /2 κ.σ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- νερό όσο πάρει
Εκτέλεση
Για το μούλιασμα
Βάζουμε τα ρεβύθια σε ένα μεγάλο μπολ.Τα καλύπτουμε με μπόλικο νερό (να εξέχει αρκετά από την επιφάνεια των ρεβυθιών).Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν όλη τη νύχτα. Εγώ τα αφήνω 12 ώρες. Θα φουσκώσουν και θα γίνουν διπλάσια σε όγκο.Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε τα ρεβίθια με καθαρό νερό.
Για το στήσιμο
Τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αδειάζουμε στη γάστρα.Μπήγουμε εδώ κι εκεί τα σκόρδα ολόκληρα και τα δαφνόφυλλα.Κάνουμε μία στρώση τα κομμένα κρεμμύδια.Από πάνω κάνουμε μία στρώση τις κομμένες ντομάτες.Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι.Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Συμπληρώνουμε νερό κρύο, ίσα που να σκεπαστούν τα όσπρια. Βάζουμε το καπάκι.
Σφραγίζουμε τη γάστρα προαιρετικά. Φτιάχνουμε μία ψεύτικη ζύμη με λίγο νερό και αλεύρι και κολλάμε γύρω γύρω το καπάκι με τη γάστρα για να κρατήσουμε μέσα όλα τα υγρά.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170ºC, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 3 ½-4 ώρες. Μόλις περάσει ο χρόνος ψησίματος, ανοίγουμε τη γάστρα και τσεκάρουμε τα ρεβίθια. Αν έχουν κρατήσει πολύ υγρασία μέσα, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε για λίγη ώρα να σωθούν τα υγρά.
Τα ρεβύθια στο φούρνο θέλουν πολύωρο ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία, αλλά σε αυτό οφείλεται η τέλεια γεύση, το σκούρο χρώμα, η υφή και το χείλωμα των ρεβυθιών.
Μεγάλο μυστικό για τα ρεβύθια στο φούρνο
Για να απογειώσετε αυτή τη συνταγή για ρεβύθια στο φούρνο, εάν έχετε τζάκι, αφού χωνέψει καλά η φωτιά, θα ανοίξετε χώρο στη θράκα και θα χώσετε μέσα το πήλινο σκεύος ή την γάστρα σας. Θα «χτίσετε» (θα ντύσετε γύρω γύρω με τη θράκα) το πήλινο και θα αφήσετε τα ρεβύθια φούρνου όλη τη νύχτα να σιγοψήνονται και να μελώσουν. Αληθινά, θα τρελαθείτε από τη γεύση τους. Τα ρεβύθια φούρνου θα σκουρύνουν με το ψήσιμο, θα πιουν όλα τα υγρά τους και θα μείνουν με το λάδι τους. Ίσως η ωραιότερη μέθοδος μαγειρέματος για τα ρεβύθια στη γάστρα.
Πηγή: argiro.gr