Πρασόσουπα βελουτέ
To My-City.gr σας παρουσιάζει Πρασόσουπα βελουτέ
Υλικά
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 6 πράσα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα (το άσπρο μέρος μόνο)
- 6 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
- 4 φλ. ζωμό κότας ή λαχανικών ή νερό
- 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή λίγο ξερό (1/2 κ.γλ.)
- 2 φλ. γάλα φρέσκο
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 4 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για την πρασόσουπα βελουτέ με πατάτα, ζεσταίνουμε πρώτα σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα σε μέτρια φωτιά για 5΄-6΄, να γίνουν διάφανα. Κρατάμε 2 κ.σ. πράσο για να γαρνίρουμε τα πιάτα με τη σούπα στο τέλος.
Προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες, το ζωμό ή το νερό και το γάλα. Αφήνουμε τη σούπα να πάρει βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν τα λαχανικά για 25΄-30΄.
Τα τελευταία 5΄ αρωματίζουμε με το θυμάρι. Αφήνουμε να κρυώσει για 10΄. Αφαιρούμε το θυμάρι (αν είναι φρέσκο) και πολτοποιούμε τα λαχανικά στο μίξερ.
Ξαναβάζουμε την πρασόσουπα στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Εάν σε αυτό το σημείο η βελουτέ μας φαίνεται πολύ παχιά μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο ζωμό ή με ζεστό γάλα.
Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ ή βαθιά πιάτα και προσθέτουμε από μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι σε κάθε μερίδα. Γαρνίρουμε με λίγα από τα σοταρισμένα πράσα που κρατήσαμε στην άκρη και τρίβουμε έξτρα πιπέρι.
Πηγή: argiro.gr