Πανετόνε (Panettone)
Το My-City.gr σου παρουσιάζει πως να φτιάξεις το δικό σου πανετόνε
Υλικά
- 75 ml μπράντυ
- 175 γραμμάρια σταφίδες
- 550-620 γραμ. αλεύρι
- 175 γραμ. βούτυρο
- 1κ.τ.γ αλάτι
- 65 γραμ. ζάχαρη
- 3 γραμ. αλάτι
- ½ κ.τ.γ εκχύλισμα βανίλιας
- 11 γραμ. ξηρή μαγιά
- 1 λεμόνι ξύσμα
- 1 πορτοκάλι ξύσμα
- 2 αυγά
- 2 κρόκους αυγών
- 175 ml γάλα
- 175 γραμ. ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκάλι ψιλοκομμένη
- Μέλι
- ζάχαρη άχνη για διακόσμηση & κρυστάλλους ζάχαρης
Εκτέλεση
Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψάκι για κέικ 17εκ. Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί το οποίο θα προεξέχει 12εκ. από το χείλος. Βάζουμε σε ένα μπολ το μπράντυ και τις σταφίδες και αφήνουμε να μουλιάσουν για 2-4 ώρες. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στο μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι, προσαρμόζουμε τον γάντζο και αναμειγνύουμε τα υλικά στην χαμηλότερη ταχύτητα για 2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε την ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, το εκχύλισμα βανίλιας, τη μαγιά, τις φλούδες, τα αυγά και το γάλα και αναμειγνύουμε στην χαμηλότερη ταχύτητα για 2 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε στην ταχύτητα 2 για 2 λεπτά. Αφαιρούμε το μπολ.
Σκεπάζουμε με μια διάφανη μεμβράνη ελαφρώς λαδωμένη και το αφήνουμε για 2-4 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Στραγγίζουμε τις σταφίδες. Βάζουμε ξανά τον γάντζο και ζυμώνουμε στην ταχύτητα 2 για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα φρούτα και ζυμώνουμε στην ταχύτητα 2 για 2 ακόμα λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βάζουμε την ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και φτιάχνουμε μια μπάλα που να χωράει στο ταψάκι.Χαράζουμε βαθιά έναν σταυρό στην επιφάνεια της ζύμης και αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει και να φτάσει 2,5 εκ. πάνω από τα ταψάκι.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και ψήνουμε το ψωμί για 15 λεπτά. Μειώνουμε την θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για ακόμα 40 λεπτά.
Αφήνουμε το ταψάκι να κρυώσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια το βγάζουμε από το ταψάκι και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Απλώνουμε το μέλι και διασκορπίζουμε τους κρυστάλλους ζάχαρης. Πασπαλίζουμε με πολλή ζάχαρη άχνη και έχεις το καλύτερο και πιο αφράτο πανετόνε.
Πηγή: petros-syrigos.com