Ορεκτικό από τη Σικελία: Ιταλική καπονάτα
To My-City.gr σας παρουσιάζει ένα ορεκτικό από τη Σικελία: Ιταλική καπονάτα
Υλικά
- 2 μέτριες μελιτζάνες κομμένες καρέ (περίπου 500 γραμμάρια)
- Αλάτι
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 400 γραμμάρια ντομάτες ψιλοκομμένες σε καρέ
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσαμικό
- 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
- 50 γραμμάρια σταφίδες ξανθές
- 2 κουταλιές της σούπας κάππαρη ξαλμιρισμένη
- 60 γραμμάρια πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένα σε φέτες
- Μια χούφτα μαϊντανό ή δυόσμο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Σε ένα σουρωτήρι ρίχνετε τις μελιτζάνες κομμένες σε καρέ μαζί με 2 κουταλιές του γλυκού αλάτι, αφήνετε να στραγγίξουν για περίπου 30 λεπτά. Ξεπλύνετε τις μελιτζάνες με νερό και αφήνετε να στραγγίξουν ξανά πάνω σε μια πετσέτα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σεχαμηλή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σέλινο και το σκόρδο και τηγάνιζες για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει.Προσθέστε τις ντομάτες κομμένες σε καρέ και το χυμό τους καισιγοβράστε για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέστε στο τηγάνι το βαλσαμικό ξύδι, την καστανήζάχαρη, τις σταφίδες, την κάπαρη και τις ελιές. Σιγοβράζετε για άλλα 5έως 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Στη συνέχεια αφαιρέστε απ’τη θερμότητα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπαςελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Όταν κάψει, ρίχνετε τιςμελιτζάνες και ζεσταίνετε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια ρίχνετε το μείγμα με τις σταφίδες πίσω στο τηγάνι και μαγειρεύετε για άλλα 10 λεπτά μαζί με τις μελιτζάνες. Στη συνέχεια αφαιρέστε από την εστία σκεπάστε και αφήστε το μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Πασπαλίστε με άφθονο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο λίγο πριν το σερβίρισμα. Σερβίρετε με φρυγανισμένες μπρουσκέτες.