Μαρμελάδα ροδάκινο
To My-City.gr σας παρουσιάζει Μαρμελάδα ροδάκινο
Υλικά
- 1½ κιλό ροδάκινα
- 900 γραμ. ζάχαρη
- χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Για την κλασική σπιτική μαρμελάδα ροδάκινο με κομμάτια, χρησιμοποιώ όλα τα είδη ροδάκινου που βρίσκω το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τα λεμονάτα και τα λευκόσαρκα που έχουν απίστευτο άρωμα.
Διαλέγουμε ώριμα και σφιχτά φρούτα που να μην έχουν λιωμένα σημεία ή στίγματα στη φλούδα τους. Τα πλένουμε πολύ καλά και μετά τα ξεφλουδίζουμε.
Κόβουμε σε κομμάτια τα ροδάκινα μαζεύοντας σε ένα μπολ γυάλινο τους χυμούς τους που τρέχουν.
Βάζουμε στο μπολ στρώσεις ροδάκινα και στρώσεις ζάχαρη μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Μπήγουμε μέσα 1 φλούδα λεμονιού.
Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σαν σιρόπι μέχρι την επόμενη ημέρα.
Βάζουμε την μαρμελάδα ροδάκινο σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση. Τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά και βράζουμε 15-20′ μετρώντας το χρόνο από την ώρα που θα πάρει βράση. Αφαιρούμε τυχόν αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια της.
Αφήνουμε ξεσκέπαστη τη μαρμελάδα ροδάκινο να κρυώσει. Όταν κρυώσει τελείως, την δένουμε. Την ξαναβάζουμε στη φωτιά και βράζουμε για ακόμα 10′ ανακατευοντας με ξύλινη κουτάλα. Πάντα μετράμε το χρόνο βρασμού από την ώρα που θα πάρει βράση.
Στο τέλος του βρασμού, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού κι αφήνουμε για 3-4′ να βράσει ακόμα.
Όπως είναι καυτή, την μοιράζουμε σε καυτά αποστειρωμένα στεγνά βάζα. Θα χρειαστούμε 6 βάζα των 350 γραμμαρίων. Γεμίζουμε μέχρι πάνω και σφραγίζουμε με τα αποστειρωμένα επίσης καπάκια.
Αναποδογυρίζουμε τα βάζα με το καπάκι να ακουμπάει στον πάγκο και τα αφήνουμε έτσι να αποσυμπιεστούν μέχρι να κρυώσουν τελείως. Τότε, τα φιλάμε σε ντουλάπι σκοτεινό και δροσερό όλο τον χρόνο. Όταν ανοίξουμε ένα βάζο μαρμελάδας, το συντηρούμε στο ψυγείο για πολύ καιρό.
Όσο πιο πολύ την βράζουμε, τόσο πιο πολύ καραμελώνει η ζάχαρη, σκουραίνει το χρώμα της και σφίγγει η υφή της.
TIPS
- Τα φρούτα πρέπει να είναι γερά, ώριμα και σφιχτά, χωρίς χτυπήματα ή μαύρα στίγματα στην επιφάνεια τους. Αφού τα πλύνουμε αφαιρούμε τη φλούδα. Τα φρούτα πρέπει να είναι γερά, ώριμα και σφιχτά, χωρίς χτυπήματα ή μαύρα στίγματα στην επιφάνεια τους. Αφού τα πλύνουμε αφαιρούμε τη φλούδα.
- Στη μαρμελάδα ροδάκινο, δεν βάζουμε κανένα αρωματικό γιατί θέλουμε να κρατήσουμε μόνο τα θεϊκά αρώματα του ροδάκινου. Το θεωρώ περιττό.
- Τα ώριμα φρούτα δίνουν στην μαρμελάδα το έντονο αρώμα και το χρώμα του φρούτου. Τα λιγότερο ώριμα φρούτα της δίνουν την υφή και την πυκνότητα.
- Νερό δεν βάζουμε ποτέ σε μια μαρμελάδα που γίνεται από ζουμερά φρούτα. Το ίδιο το φρούτο έχει αρκετή υγρασία ώστε να βράσει και να δέσει.
- Κρατήστε όλους τους χυμούς του ροδάκινου την ώρα που τα καθαρίζετε. Θα μείνουν στο ψυγείο με την ζάχαρη να μαριναριστούν και θα μετατραπεί η ζάχαρη σε ρευστό σιρόπι.
- Μπορείτε να κάνετε μίξη ροδάκινου, γερμά και νεκταρινιού αν δεν έχετε όλα τα ροδάκινα. Θα γίνει τέλεια.
Πηγή: argiro.gr