Γλυκό - Ρόφημα -ΠοτόΠρόσωπα

Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού της chef Μαρίας Γερογιάννη

To My-City.gr σας παρουσιάζει εν όψει του Halloween Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού της chef Μαρίας Γερογιάννη

Υλικά

  • 2kg κολοκύθα 
  • 0.5kg ασβέστη (Θα τον βρείτε στα οικοδομικά υλικά) Αν δεν θέλετε δεν βάζετε, απλά ο ασβέστης διατηρεί τραγανά τα κομμάτια και δεν μαλακώνουν, ούτε λιώνουν.
  • Νερό 
  • Αμύγδαλα λευκά ολόκληρα, ανάλατα.

  Υλικά για το σιρόπι

  • 1.2lt νερό
  • 2.4kg ζάχαρη 
  • 3 κ.σ. γλυκόζη 
  • 3 κ.γ. ξινό 
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού 
  • Αρμπαρόριζα για άρωμα  

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τα εσωτερικά κουκούτσια και την φλούδα. Την κόβουμε σε όμορφα μπαστουνάκια ή ότι άλλο σχέδιο θέλουμε να έχει όταν την σερβίρουμε. Μπορείτε να κάνετε όλη την κολοκύθα γλυκό ή να κρατήσετε τα υπόλοιπα κομμάτια στην κατάψυξη για κάποια άλλη χρήση, δεν παθαίνουν τίποτα.

Τρυπάμε όλα τα κομμάτια που θα κάνουμε το γλυκό, με ένα πιρούνι ή μαχαίρι απ’ όλες τις πλευρές του κάθε κομματιού.

Έχουμε βάλει τον ασβέστη σε ενα μπωλ και τον αραιώνουμε με νερό το χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη για να διαλυθεί καλά.

Παίρνουμε ένα άλλο μεγάλο μπωλ βάζουμε μέσα τα τρυπημένα κομμάτια και τοποθετούμε ένα σουρωτήρι με πολύ ψιλή σίτα αν χρειαστεί ακόμα και μια βαμβακερή πετσέτα όπου περνάμε από εκεί μέσα το διαλυμένο ασβέστη, για να μην μας ξεφύγει κανένα κομματάκι του. Κοιτάμε να έχουν σκεπαστεί απ’ αυτό το μείγμα καλά τα κομμάτια της κολοκύθας και τα αφήνουμε 4 ώρες να τραβήξουν. Με αυτή την διαδικασία όσο και να βράζουν θα παραμείνουν τραγανά.

Μετά από 4 ώρες τα ξεβγάζουμε καλά τα κομμάτια και τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι. Παίρνουμε μια κατσαρόλα με νερό και τα βάζουμε  να βράσουν για 5 λεπτά από τον βρασμό. Μέσα στην κατσαρόλα ρίχνουμε 2 κ.γ. ξινό για να καθαρίσει τελείως από τα υπολείμματα του ασβέστη. Κατά την διάρκεια του βρασμού ξαφρίζουμε. Στην συνέχεια τα στραγγίζουμε και πάλι ξεπλένουμε. 

Βάζουμε την κατσαρόλα με τα υλικά από το σιρόπι 1.2 lt νερό και 2.4kg ζάχαρη. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη στο νερό ρίχνουμε τα κομμάτια της κολοκύθας. Μόλις ξεκινήσει και ο βρασμός ρίχνουμε 1 κ.γ. ξινό. Τα αφήνουμε όλα μαζί να βράσουν για 20 λεπτά, κατά την διάρκεια αν χρειαστεί ξαφρίζουμε. Μόλις περάσει το 20λεπτο τα τραβάμε εκτός φωτιάς να ηρεμήσει και να κρυώσει ξεσκέπαστο για όλο το βράδυ.

Παράλληλα έχουμε βάλει σε ένα ταψί με λαδόκολλα στον φούρνο για λίγα λεπτά τα αμύγδαλα να  καβουρδιστούν και να βγάλουν τα έλαια τους και το άρωμα τους. 

Την άλλη μέρα παίρνουμε την κατσαρόλα όπως είναι και πάμε για τον 2ο και τελευταίο βρασμό για 20 λεπτά ακόμη. Μόλις πάρει βρασμό αν χρειαστεί ξαφρίζουμε. Ρίχνουμε την γλυκόζη και ανακατεύουμε,στα 10 λεπτά βρασμού προσθέτουμε την αρμπαρόριζα, τον χυμό λεμονιού και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Όταν στην κατσαρόλα κατά το βρασμό βλέπουμε φουσκάλες αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμο το σιρόπι και έχει δέσει το γλυκό.  Ένα κόλπο για να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι είναι να έχουμε βάλει ένα πιάτο στην συντήρηση για τουλάχιστον 2 ώρες να παγώσει ή στην κατάψυξη και να στάξουμε λίγες σταγόνες και να σταθούν. Να βλέπουμε να κάνουν κόμπους.

Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ξεκινάμε να γεμίζουμε τα βαζάκια. Μόλις τα γεμίσουμε με την κολοκύθα τα σκεπάζουμε πολύ καλά μέχρι επάνω με το σιρόπι, τα σφραγίζουμε καλά και τα κρατάμε αναποδογυρισμένα έως ότου κρυώσουν εντελώς για να αποθηκευτούν.

Υπάρχουν 2 τρόποι αποστείρωσης όποιον επιθυμείτε κάνετε και είναι οι εξής:

  • 1ος τρόπος: Πλένουμε πολύ καλά τα βαζάκια και τα σκουπίζουμε. Παίρνουμε ένα ταψί με μια λαδόκολλα και τα τοποθετούμε επάνω. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 110 βαθμούς και τα ξεχνάμε για μισή ώρα. Μόλις βγουν έτσι όπως είναι ζεστά τα γεμίζουμε με το γλυκό. Σφραγίζουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε ώσπου να κρυώσουν. 
  • 2ος τρόπος: Έχουμε πλύνει πολύ καλά τα βαζάκια με τα καπάκια τους. Βάζουμε μια κατσαρόλα με πετσέτα στον πάτο της, τοποθετούμε τα βαζάκια σκεπασμένα με νερό μέχρι επάνω και μετράμε 10 λεπτά από τον βρασμό και είναι έτοιμα. Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε μια καθαρή πετσέτα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα γεμίζουμε. Πάλι τα γυρνάμε ανάποδα έως ότου κρυώσει το γλυκό.

Μαρία Γερογιάννη

Η Μαρία Γερογιάννη είναι επαγγελματίας chef με πολυετή εμπειρία στις κουζίνες και απόφοιτη της σχολής Chef d’ oeuvre. Η πορεία της έχει διαμορφωθεί μέσα από τη δουλειά της σε κορυφαία γαστρονομικά εστιατόρια στην Ελλάδα. Εμπνευσμένη από την ελληνική δημιουργική κουζίνα και τις βαθιές ρίζες της παράδοσης, αγαπά να χρησιμοποιεί τοπικά, παραδοσιακά υλικά, με ιδιαίτερη προτίμηση στα πιάτα με ψάρι.

Δημιουργεί σύγχρονα πιάτα που κρύβουν μνήμες του παρελθόντος, ενώ παράλληλα προσφέρει πρακτικές, οικονομικές λύσεις για να υποστηρίξει την καθημερινότητα της εργαζόμενης μητέρας και νοικοκυράς.Η προσέγγισή της στη μαγειρική δεν περιορίζεται μόνο στην παράδοση ή τη γαστρονομική καινοτομία, αλλά εστιάζει στο να κάνει τη διαδικασία του μαγειρέματος πιο απλή και προσιτή. Η Μαρία δημιουργεί συνταγές που μπορούν να εκτελεστούν γρήγορα και εύκολα χωρίς να χάνουν τη γεύση και την αυθεντικότητά τους.

Η φιλοσοφία της συνδυάζει το «ευ ζην» με τις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, δίνοντας έμφαση σε θρεπτικά και ποιοτικά πιάτα, που όχι μόνο τρέφουν το σώμα αλλά και ξυπνούν αναμνήσεις και συναισθήματα. Με τη δουλειά της, στοχεύει να εμπνεύσει ανθρώπους κάθε ηλικίας να επανασυνδεθούν με τη μαγειρική και να ανακαλύψουν την ομορφιά και τη σημασία της παραδοσιακής κουζίνας στην καθημερινότητά τους.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also
Close
Back to top button