Αποκλειστικά στο www.my-city.gr μας μιλά η Ελπίδα Μορφούλη από το Hell’s Kitchen
Αποκλειστικά στο My-City.gr μας μιλά η Ελπίδα Μορφούλη από το Hell’s Kitchen
– Τι σε έκανε να δηλώσεις συμμετοχή στο Hell’s Kitchen; Αυτό που έζησες ήταν αυτό που φανταζόσουν;
Συμμετοχή στο Hell’s Kitchen, μια περίπλοκη και απότομη απόφαση που την στήριξε ο διευθυντής μου Guy Hilton με πολλή υπομονή, δεν είχα ιδέα πως θα είναι και δεν το είχα παρακολουθήσει ποτέ. Κινητήριος δύναμη μου η καθηγήτρια μου και μέντορας στη μαγειρική αλλά και στη ζαχαροπλαστική η λατρεμένη Βιργινία Αναστασιάδου που μου είχε ζητήσει κατ’επανάληψη να γυρίσω Ελλάδα αλλά δυστυχώς δεν το έκανα και δεν πρόλαβα να συνεργαστώ μαζί της επαγγελματικά.
-Είσαι στο λούνα παρκ και διαπιστώνεις πως έχεις να φας από χθες το μεσημέρι, το μόνο κατάστημα που βρίσκεις είναι μια καντίνα που λέει «Φτιάξε το δικό σου sandwich» , ποια υλικά θα έβαζες στο sandwich και γιατί;
Αν ήμουν σε λούνα παρκ το πιο πιθανό ήταν να μην έτρωγα μέχρι να φύγω. Νομίζω πως οι μάγειρες οι ενήλικες για να το γενικεύσουμε είναι πιο ενθουσιώδεις και από τα παιδάκια σε ένα λούνα παρκ ,τουλάχιστον εγώ είμαι σίγουρα. Τώρα αν έπρεπε πραγματικά να φάω σίγουρα θα ήταν κάτι με πολλά μπαχαρικά chilli, lime και αβοκάντο , μεξικάνικες γεύσεις αγαπημένες!
-Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σου ώστε να δημιουργήσεις ένα όμορφο πιάτο;
Πηγές έμπνευσης είναι πολλές. Αλλά η αγαπημένη μου είναι η μουσική. Έχω τη τάση στα ρεπό μου να βάζω ακουστικά και να χάνομαι στα ανοιχτά μάρκετ του Λονδίνου. Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να έχεις τον πλούτο της γης μπροστά σου και με τους αγαπημένους σου ήχους και να διαλέγεις υλικά για το βραδινό σου. Πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι ένα υλικό από μόνο του, ένα συναίσθημα ,ένας έρωτας ακόμη και η όρεξη του να φας κάτι συγκεκριμένο και να καταλήξεις 5 ώρες μετά να έχεις μαγειρέψει 7 διαφορετικά πιάτα.
-Βρίσκεσαι σε ένα δάσος της Ελλάδας, κουβαλάς μαζί σου αλεύρι, νερό και τα βασικά υλικά που προτιμάς. Ποια φρέσκα υλικά θα έπαιρνες από το δάσος ώστε να δημιουργήσεις ένα όμορφο πιάτο;
Αλεύρι ,νερό ,αλάτι ,πιπέρι και ελαιόλαδο μαζί με φρέσκα μυρωδικά θα έψηνα χειροποίητα πιτάκια στα κάρβουνα και θα έφτιαχνα με τα ίδια μυρωδικά μια γέμιση από φρέσκα μανιτάρια και άγρια χόρτα που θα είχα μαζέψει από το βουνό. Η φύση να προσφέρει τα πάντα αρκεί να θέλουμε να τα εξερευνήσουμε.
-Υπάρχει ένας τόπος στην Ελλάδα που να τον αγαπάς λίγο περισσότερο από τους άλλους για τα προϊόντα του;
Δεν έχω ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και δεν γνωρίζω όλα μας τα προϊόντα αλλά σίγουρα με μάγεψε η Σαντορίνη με τα ιδιαίτερα και εκρηκτικά σε γεύση τοπικά της προϊόντα, τα άνυδρα ντοματάκια ,οι λευκές μελιτζάνες και φυσικά τα υπέροχα κρασιά και η φάβα!
-Πώς ήταν η εμπειρία να σε καθοδηγεί μαγειρικά ο καταξιωμένος σεφ Έκτορας Μποτρίνι ;
Ο Έκτορας δεν καθοδηγεί απλά μαγειρικά σε καθοδηγεί ως μέντορας στην κουζίνα αλλά και στη ζωή. Είναι ένα σχολείο από μόνος του . Δίπλα του μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου και δεν γίνεσαι μόνο καλύτερος μάγειρας αλλά και καλύτερος άνθρωπος. Οι συμβουλές του θα με ακολουθούν μια ζωή.
– Τι είναι αυτό που δεν αντέχεις σε μια κουζίνα με αποτέλεσμα να σε δυσκολεύει να δημιουργήσεις;
Σε μια κουζίνα γενικά αντέχω πολλά. Έχω δυσκολευτεί ιδιαίτερα στην καριέρα μου και αυτό μου έχει δώσει τη δύναμη της υπομονής. Κάτι που δεν θα ήθελα να ανεχτώ επιλεκτικά θα ήταν η κακή συμπεριφορά από συνεργάτες. Ο σεβασμός είναι το παν σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον.
-Ποια είναι τα επόμενα μαγειρικά σου σχέδια;
Τα επόμενα μαγειρικά σχέδια … δεν έχω αποφασίσει ακόμη. Είναι μεταβατικό το στάδιο μετά από το Hell’s Kitchen. Υπάρχουν φυσικά συζητήσεις για άλλες δουλειές στο Λονδίνο στο management ξενοδοχείων και εστιατορίων αλλά και για επιστροφή στην Ελλάδα στις κουζίνες ,δεν υπάρχει κάτι επίσημο να ανακοινώσω ακόμη. Είναι μια απόφαση που είναι λίγο πιο περίπλοκη λόγω του ότι είμαι κάτοικος Αγγλίας και αυτό δυσκολεύει κάπως την περίπτωση της επιστροφής αλλά και την επίσημη αλλαγή από το κοστούμι σε στολή μάγειρα!