ΦαγητόΧριστούγεννα

Αλμυρή βασιλόπιτα κρεατόπιτα Ξάνθης

To My-City.gr προτείνει Αλμυρή βασιλόπιτα κρεατόπιτα Ξάνθης

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 6 μέτρια πράσα 
  • 1 ξερό κρεμμύδι 
  • 500 γραμ. χοιρινό κιμά
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο 
  • 3 κ.σ. σουσάμι 
  • 1/2 φλ. αμυγδαλόψιχα χοντροκομμένη 
  • αλάτι 
  • πιπέρι 
  • 2 πρέζες κύμινο
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο 

Εκτέλεση

Για την παραδοσιακή αλμυρή βασιλόπιτα κρεατόπιτα από την Ξάνθη, καθαρίζουμε πρώτα τα πράσα. Τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τα ζεματάμε σε αλατισμένο νερό για 5′ και τα στραγγίζουμε καλά. Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά να ψηθεί καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί. Τέλος, προσθέτουμε τα ζεματισμένα πράσα. Αφήνουμε τη γέμιση να πιει όλα τα υγρά της. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε το σουσάμι και το αμύγδαλο. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Σε μεγάλο ρηχό λαδωμένο ταψί για πίτα, στρώνουμε ακτινωτά 4 φύλλα κρούστας λαδωμένα. Κάνουμε λεπτή στρώση με το 1/3 της γέμισης, σκορπίζοντάς τη σε κομματάκια, σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Από πάνω, απλώνουμε δυο λαδωμένα φύλλα και προσθέτουμε το 1/3 της γέμισης. Σε κάποια από τις στρώσεις βάζουμε το φλουρί.

Επαναλαμβάνουμε με δυο λαδωμένα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση. Καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε ενδιάμεσα. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα, χαράζουμε σε κομμάτια και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και με λίγες σταγόνες νερό. Ψήνουμε την αλμυρή βασιλόπιτα κρεατόπιτα για 1 ώρα στους 180 C, μέχρι να ροδίσει καλά.

Extra tip για την αλμυρή βασιλόπιτα κρεατόπιτα
Ραντίζουμε την κρεατόπιτα με ελαιόλαδο και με λίγο νερό, για πιο τραγανό αποτέλεσμα.

Πηγή: argiro.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button